novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

АВГУСТ 27. ПРЕНОС И ПОВРАТАК ЧАСНИХ МОШТИЈУ СВ. ВЕЛИКОМУЧ. КНЕЗА ЛАЗАРА ...


МЕСЕЦА АВГУСТА, У 27. ДАН.

СПОМЕН ПРЕНОСА И ПОВРАТКА ЧАСНИХ МОШТИЈУ СВ. ВЕЛИКОМУЧ. КНЕЗА ЛАЗАРА, ИЗ САБОРНЕ ЦРКВЕ У БЕОГРАДУ
У ЊЕГОВУ ЗАДУЖБИНУ МАНАСТИР РАВАНИЦУ, 1989. ГОДИНЕ.

Тропар и кондак (цсл. и срб.).
(састављени 22. и 27. априла 2021. г.)

На данашњи дан 1989. мошти светог кнеза Лазара су, после велике литије кроз српске земље, приспеле у његову задужбину манастир Раваницу.

Мошти Светог кнеза Лазара  донете су први пут у Раваницу 1390. године из цркве Светог Вазнесења у Приштини. Године 1690. раванички монаси у Великој сеоби носе са собом мошти у Сентандреју. Након седам година мошти су пренесене у Врдник у манастир Нову Раваницу где остају до 1942. На заузимање митрополита Јосифа, професор Радослав Грујић преноси мошти из Врдника у Саборну цркву у Београду.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве 30.маја 1954. године доноси одлуку о преношењу моштију Светог кнеза Лазара у његов манастир Раваницу. Ова одлука се спроводи тек 1988. поводом прославе шестогодишњице Косовске битке. Када су 28. јуна 1988. године отпочеле припреме за прославу 600 годишњице од боја на Косову и мученичке смрти Светог кнеза Лазара, његове мошти свечано су испраћене из Београда на пут по Србији дуг више од годину дана. На путу ка Раваници мошти Светог кнеза Лазара су прошле и боравиле у следећим местима:

28 jун – манастир Нова Раваница (Врдник),
3 септембар – манастир Озрен (код Тузле),
17 септембар – манастир Троноша,
20 септембар – Лозница,
25 септембар – манастир Петковица,
1 октобар – Осечина,
4 октобар – Ваљево,
9 октобар – манастир Ћелије,
11 октобар – манастир Лелић,
15 октобар – манастир Боговађа,
16 октобар – Лазаревац,
18 октобар – Аранђеловац,
20 октобар – Топола,
23 октобар – Крагујевац,
25 децембар – манастир Жича,
6 март 1989. – манастир Љубостиња,
23 април – манастир Студеница,
11 јун – манастир Нова Павлица,
28 јун (Видовдан) – манастир Грачаница,
29 јун – Приштина,
30 јун – Куршумлија,
2 јул – Прокупље,
2 јул – Ниш,
23 јул – Лазарица (Крушевац),
2 септембар – манастир Горњак,
6 септембар – Ћуприја.

Одмах по доласку светих моштију у манастир Раваницу 1989. године, родитељи из села Својнова, донели су своје парализовано дете и ставили поред кивота на под. Лежало је све време док је читана молитва и служена Света Литургија. Следеће недеље поново су дошли са дететом које је већ ходало. Пошто живе у иностранству, увек када су у Србији долазе да заблагодаре Светом кнезу Лазару.

Из акатиста:

Кондак 8.

Србија ликује због величине свога светитеља Лазара мученика, када се дух народа подиже, јер си загрмео као гром и засветлио као јутро после ноћи таме и греха, испуњавајући све осећајем благодати. Људи Израиљци пређоше кроз Црвено море носећи кости Јосифове, ми Нови Израиљ, кроз Србију носимо твоје мошти на плећима архијерејским као на херувимским носилима, освећујући ваздух градова и села миомирисом, пуна срца, у великим молитвама и са лепим молбама, када мошти твоје беху пронете кроз Србију, Срем и Босну за шестогодишњицу твоје погибије, кад су биле у Грачаници на Косову. Изливај на нас увек дубину твоје милости, одагнавај несреће и неправде, научи нас да земаљско презиремо, а небеско созерцавамо и волимо. Благослови венац године благошћу да Србија умножи своје плодове, да се насити свака душа твојом добром вољом, радујући се због небеске славе твоје и са умиљењем топло певајући: Алилуја.

Икос 8.

Свако колено српског рода данас просвећење добија, јер дође дан покоја пастира нашега. Није те било у Раваници триста година, па си се поново вратио у своју обитељ, својој пастви, и пожелео си да останеш у Раваници да обрадујеш и утешиш чеда твоја која у њој живе, игуманију Гаврилу са сестрама, и свештенослужитељима, и верницима. И вратио си се много већи и слађи, светиониче наш, многомирисна рајска ружо. С љубављу смо те дочекали и испратили, од својих својима часно си ишао, да својим путовањем све осветиш, да верне благословиш, који жељаху да виде свог пастира. Погледај и сад на овај народ који се тиска око тела твога, који га се дотиче и усрдно целива. Рашири твоје руке у молитви као орао крила и заштити птиће – људе своје. Сачувај нашу обитељ и сваку обитељ, расејане сакупи. Спаси оне који ти служе и долазе у твоју обитељ. Ходите монаси и празникољупци да се насладимо благодаћу његовом и да се поклонимо телу његовом које многи труд искуси, и да скупа затрубимо радосно појући, освећени светошћу моштију његових, те да од чеда својих чује ово: Радуј се, непресушни изворе благослова и милости Божије! Радуј се, анђеле земаљски, Лазаре, јер су мошти твоје биле у Саборној цркви у Београду, као миомирисни сасуд мирисом испуњавајући многонапаћену Србију! Радуј се, јер се по доласку твом у Раваницу жена која је била на ивици смрти од тешке болести исцели твојом милошћу и многи се исцељују који са вером прилазе! Радуј се, јер тело твоје мироточиво зрачи по целој Србији и дух народа оживљава! Радуј се, молитвениче топли, песме прими и молитве услиши, оне који трпе напасти и сада страдају у тихо пристаниште упути! Радуј се, свети великомучениче кнеже Лазаре, српске земље похвало и заштито!

[текст преузет са инстаграм налога "Српски светачник".]

Напомена: у манастиру Раваници у овај дан бива празник и служи се св. литургија, одлуком епископа Браничевског д-ра Игњатија (Мидића).
Tags: Моји радови, Нови Србљак, Српски светачник
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments