novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

У НЕДЕЉУ СИРОПУСНУ - СПОМЕН ПРЕНОСА ЧАСНИХ МОШТИЈУ СВЕШТЕНОМУЧ. ФЛАВИЈАНА ...

На нашем сајту објављујемо приређен текст Службе преносу часних моштију свештеномуч. Флавијана, ђакона Картагинског, из Италијанског града Борго вал ди Таро у српски манастир Богородице Лешјанске [твореније Лазара Љубића, превод са срб. на цсл. Зор.А.Ст.], и житија св. Картагинских мученика Флавијана, Монтана, Лукијана, Јулијана, Викторика, Рена, Примола и Донацијана (срб.).

Из предговора и фуснота:

Спомен свештеномученика Флавијана и других са њиме пострадалих (BHL 6009, 6010) Православна Црква прославља 24. фебруара (9. марта). За тај дан предвиђено је певање Службе мученицима картагинским, дело протојереја Илије Шапира из Москве. Њу је издао Манастир Лешје 2019. године. Пренос моштију светог Флавијана из италијанског града Борго Вал ди Таро у српски манастир Богородице Лешјанске извршен је пред почетак Часног поста, у Недељу сиропусну, 2015. године (догађај је описан у Синаксару који садржи Служба). По богољубивој молби јеромонаха Јована Лешјанског написана је Служба Преносу моштију свештеномученика Флавијана како би се у лешјанском манастиру свечано певала у Недељу сиропусну. Као што се може сазнати из наслова Службе, она је писана искључиво за локалну употребу. Иако у овом случају одсуствују познати елементи преношења (translatio) моштију светих, оправданост постојања једне овакве службе јесте у жељи да се догађај преношења моштију ранохришћанског ђакона и мученика, новојављеног исцелитеља, овековечи у молитвеном памћењу лешјанске обитељи. Главни мотив Службе су исцелења и чудотворења светог Флавијана захваљујући којима је постао омиљен у благочестивом народу. Поредак службе која је пред читаоцем јесте према одредби Типика када храмовна слава падне у Недељу сиропусну (Маркове главе).

Лазар Љубић је писање Службе преносу моштију Св. Флавијана отпочео на дан претпразновања Рођења Богоматере а завршио на дан спомена Св. Козме и Дамјана Азијских 2020. године Господње; Зор.А.Ст. је превод Службе на цсл (највећим делом) завршио до 6. јануара 2021. г., а редакцију до 18. јуна 2021. г. У очекивању је штампано издање.

Још једна мала напомена (за оне који може бити примећују и понеки детаљ): иако је у (савременим) цсл. текстовима готово редовно заступљен "западни" облик речи карфаге'на, определио сам се за облик карфаги'на који је ближи "источном" (и код нас уобичајеном) изговору ове речи.

Петрушка област.

Повезан пост: ФЕБРУАР 24. СВ. МУЧ. ФЛАВИЈАН ЂАКОН И ДР. КАРТАГИНСКИ МУЧЕНИЦИ.

Предавање: Свети Флавијан и Картагински мученици - отац Јован (Миленковић).

Update 2. септ. 2021. г.: У фајл додато Житије, заправо рад Миле Радовановић „Свети Картагински мученици: Флавијан, Монтан, Лукијан, Јулијан, Викторик, Рен, Примол и Донацијан", преузет из издања „Акатист и житије св. Свештеномуч. Флавијана Картагинског“, Манастир Покрова Пресв. Богородице, Лешје 2019. г., стр. 31-44, и слика још једне иконе на задњој страници.
Tags: Древни мученици, Лазар Љубић, Манастир Лешје, Моји преводи, Новости, Савремена српска химнографија, Службе на србском, Службе на цсл, протосинђел Јован (Миленковић)
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments