novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

ДЕЦЕМБАР 5. СВ. 108 НОВОМУЧ. РОЖАЊСКИХ


Икона светих новомученика Рожањских симболише страдање 108 Срба из Рожња на Мајевици (епархија Зворничко-тузланска) које су 18. децембра 1942. године убиле усташе у овом селу. Од чега је њих 87 живо запаљено у кући Неђе Зољића. Икона се чува у манастиру Светог пророка Јеремије у Рожњу чији је настојатељ од августа 2021. игуман Максим. Поред манастира налази се гробница са похрањеним земним остацима страдалих. Рожањ је симбол страдања Срба Мајевичког краја.
[Преузето са инстаграм налога м-ра Јасеновац,
текст и фотографија: Синиша Симикић]

ЗАПИС О МАНАСТИРУ РОЖАЊ И ПРИЧА ПРОТЕ ЗОРАНА ИЛИЋА (ВИДЕО).

Update 23. авг. 2021. г. 12,30 ч: Тропар и кондак (цсл. и срб.)

[За тропар сам добио инспирацију јуче после литургије, а у чекању ручка; а кондак сам данас "произвео" (неки би рекли "исфабриковао").

Могло би се рећи да је ово налет "благог" локалпатриотизма, негде је ту у ширем подручју Мајевице и моја родна Тузла, и родно село моје мајке, и село у коме је живела њена најмлађа сестра (моја тетка) по удаји, чији српски мештани ни у овом задњем рату нису прошли много боље, тј. једва су извукли живе главе од усташког и турског ножа. Тамо Срби одувек ове "новонастале" Бошњаке зову Турци (иако је већина њих заправо (барем доскоро) о Турској само читала у новинама ако су писмени, а праве Турке само у серијама ала "Сулејман величанствени" гледала), "суседски" веома коректно да их не би звали "Потурице") .]
Tags: Босна и Херцеговина, Епархија Зворничко-тузланска, Новомученици, Република Србска
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments