novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

У сусрет 18-тогодишњици од упокојења еп. Данила (Крстића).

Драгослав Бокан: СЛАТКО СРПСТВО И ЈОШ СЛАЂЕ ПРАВОСЛАВЉЕ.


У сусрет 20-том априлу и 18-тогодишњици од упокојења владикиног (а као да сам јуче стајао у Ваведењској порти са својим пријатељима на владикином опелу у петак пред Лазареву суботу, 26. априла 2002. године, па се помало гуркао са неким сувише познатим академицима при изношењу владикиног ковчега из манастирског храма према гробном месту, када је само на моменат ситно закишило, које је некад било одмах спрам западног улаза у храм, док неком мудрацу или мудрици пре око 2-3 године није пало на "памет" да измешта гробове архијереја са оне стране манастирске ограде; или као да сам (прек)јуче стајао на првој својој архијерејској литургији у Земунској Николајевској цркви коју је служио баш владика Данило о храмовној слави кишног 22. маја 1987. године, па после дошавши кући као у "неком трансу" сео и "наизуст" записао на папир његову проповед и исцртао владикине чувене дијаграме, штета што сам у својој селидби од пре скоро већ 10 година те папире погубио или негде добро затурио), "случајно" ми паде на памет (јер са памћењем датума некако слабо стојим, али сам упркос тој немеморијабилности волео некад историју), па дајем текст г. Бокана од пре три године, на који сам "случајно" наишао тек сад.

На фејсбук страници неко "случајно" даде владикину изреку: "Ако ти се деси да ти случајно паднем на памет, то није случајно - помоли се Богу за мене. Кад-год ти неко дође у мисли, његова душа тражи од тебе молитву."

Сувише "случајних случајно" да би било случајно.

Повезани постови на тагу: еп. Данило (Крстић).

Update 2. мај 2020. г.: Томина недеља - парастос еп. Данилу (Сентандреја) - уз чланак доста ретких фотографија, нажалост са епархијског сајта не дају се скинути без довијавања, али са епархијског фејсбука мало лакше.

Tags: Вечная память, Драгослав Бокан, еп. д-р Данило (Крстић)
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments