novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

СЛУЖБА ОПШТА СРБСКОМ [ПРВО]СВЕТИТЕЉУ [АРХИЕП. ИЛИ ПАТРИЈАРХУ] [У ПЕЋСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ].

На нашем сајту објављујемо приређен текст Опште службе србском [прво]светитељу [архиепископу или патријарху] [У Пећској Патријаршији].

Из фуснота (па мало шире):

Настала преношењем у једнину и минималном прерадом - сецкањем (током јула и септембра 2019. г.) Службе сабору србских просветитељā и учитељā од 30. августа (која се у савременој богослужбеној пракси СПЦ премешта на другу недељу септембра по новом календару).

Текст Малог вечерња остављамо овде, иако за њим заправо и нема потребе.

Ова општа служба првенствено је намењена за свршавање последовања оним светитељима чије се мошти налазе у Пећској Патријаршији, а немају написану службу, или им је написана некомплетна служба, која се ради торжественијег прослављања може допуњавати њеним деловима.

[Могуће да ћемо у овај (или неки други) пост ставити списак србских првосветитеља чије се мошти покоје у Пећској Патријаршији са прегледом служби.]
Може се певати и неком другом србском светитељу, чије се мошти не налазе у Пећској Патријаршији, а који нема написану службу.

Требало би обратити пажњу ако се Служба пева оном светитељу који није чудотворац и чије мошти нису сачуване.

За ову прилику овако и оволико, може се рећи да се нисам претргао; можда ... ако Бог да, некад буде урађена опсежнија прерада, или евентуално написана посебна служба.
Tags: Нови Србљак, Новости, Пећска Патријаршија, Службе на цсл
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments