novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

Ново издање Дабарског "СРБЉАКА"


После (не баш славног) издања из 2015. г. појавило се и ново (да л' друго, да л' неко - то нигде не пише) издање "СРБЉАКА" издавачке куће митрополије Дабро-босанске „Дабар“. Покушаћу у овом писању с једне стране да много не хвалим свога коња као сваки англер (цигански трговац коњима), а с друге да не кудим много туђег; и ограничићу се на оно што се на први поглед углавном тиче мене и сајта који уређујем, и на оно што сам приметио овако на брзину, с обзиром да сам га тек јутрос угледао на нету. Уколико још нешто приметим биће додато.

Требало би да будем (веома) радостан што су се у овом издању (наравно по срПском обичају да те нико ништа не пита нити обавештава) нашле и две службе које је моја маленкост саставила (
додуше само текстови на србском, а не и на цсл) и неколико које је приредила или урадила редакцију. Ово преузимање само текстова на србском биће да говори више о афинитетима приређивача, и о томе да је туђи текст преузет са нета лакше приредити у обичним фонтовима него оним цсл., а може бити да има незнања или гледања како да се посао уради са мање муке.

Моји ауторски текстови преузети у овом издању:
Моји приређени текстови, или редакције преузети у овом издању:Мојих дигитализација и приређивања има још, горе дајемо само неке овлаш набасане; за сад нисам стигао све да прегледам, а свакако је "малкице" залудно и/ли) ситничаво.

Парафразираћу, и овде и опет, мени омиљену сентенцију драгог ми ЖЖ френда о. Максима Е. Пљакина
ustavschika да људи немају ауторска права на Божију својину, али ћу ипак додати да понеки на томе зарађују и више него што приличи.

Користим ову прилику да се захвалим онима који поставише ове две књиге на нету, јер ми уштедеше неких 100-120 евра(ди). Е сад кад би неко поставио и тзв. "Жичке и Студеничке минеје" да нам уштеди још 500-600 евра(ди) па да га благосиљамо с обе руке.

Како-год чини ми се да ће бити још издања "Србљака" јер се у међувремену појавило доста творенија у овом двотомном издању не преузетих. Доста тога је за Богослужбену комисију, а док исте нема - не само да сваки владика у СПЦ одлучује шта мож' да с' служи, него и сваки игуман и игуманија или старешина цркве. Али, то је д(р)уга прича.


Повезани постови: КОНАЧНО НОВО ИЗДАЊЕ „СРБЉАКА“.

Update 17. апр. 2019. г.: оба фајла спојена у један и додати обележивачи (фајл није превелик, а претраживање ће бити олакшано).
Update 1. маЈ 2019. г.: обележивачи мало поправљени и исправљени.
Tags: Великопостне новости 2019. на сајту НС, Најновији Србљак, Нови Србљак, Новости, СПЦ, Службе на србском, Службе на цсл, Србљак, Србљак штампани
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments