novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

ФЕБРУАР 24. СВ. МУЧ. ФЛАВИЈАН ЂАКОН И ДР. КАРТАГИНСКИ МУЧЕНИЦИ

На нашем сајту објављујемо приређен текст Службе и акатиста св. муч. Флавијану ђакону и др. Картагинским мученицима (цсл. и срб.).

Напомене:

Аутор службе је протојереј Илија Шапиро и преузета је са сајта Прихода храма Живоначалне Тројице, село Горетово. Текст је пренео у цсл ортографију (без акцената) г. Милан Врљановић, студент Православног богословског факултета и Филозофског факултета - одсек класичних наука. О језику службе морамо рећи (не само своје мишљење) да баш и није чист цсл, и да текст потребује озбиљну и опсежну редакцију пре богослужбене употребе. У РПЦ се на ово гледа "мало" строжије него код нас у СПЦ, додуше ми и немамо Богослужбену комисију, а они је имају у свакој епархији.

Милан је и Акатист (изворно написан на србском) превео на цсл и пренео у цсл ортографију (без акцената). Текст акатиста на српском је додатно редигован прошле године у манастиру Лешје и разликује се местимично од 2016. г. објављеног штампаног издања. У овом манастиру се чувају мученикове мошти, које чудотворе.

Текстове објављујемо без наше редакције, онако како смо их добили ("as is") уз нешто мало дизајнирања, и за њихово прикупљање (и ангажовање брата Милана) захвалност брату Лазару Љубићу. Надамо се да ћемо са Миланом још сарађивати.

Чланци: Флавиан Карфагенский (+ 259), диакон, священномученик.

Проф.др С.Живановић: Ранохришћански Светитељи у манастиру Лешју код Параћина (овде податак о другом датуму празновања).

Update 21. апр. 2019. г.: Акатист св. муч. Флавијану (аудио, на србском језику).
Tags: Акатисти, Древни мученици, Манастир Лешје, Милан Врљановић, Новости, Савремена православна химнографија, Службе на цсл, протојереј Илија Шапиро
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments