novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

ДЕЦЕМБАР 31 [АПРИЛ 30]. СВТ. ДОСИТЕЈ (ВАСИЋ), ИСПОВЕДНИК, МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКИ.

Христос се роди!

У сусрет светитељевом празнику, на нашем сајту објављујемо приређене текстове Две службе, два синаксара, акатиста и три молитве свт. Доситеју (Васићу), исповеднику, митрополиту Загребачком (цсл. и срб.).

Из фуснота (па мало шире):

1. служба: свој део службе Зор. А. Ст. је саставио паралено на цсл. и србском језику крајем 2017. и током 2018.г.; а у другој половини 2018. г. је допуњена стихирама које је саставио Лазар Љубић (пишући Акатист светитељу) на србском језику и њиховим преводом на цсл., крајем године је поново прегледана и финално редигована.

2. служба: ову службу је саставио уз Велики пост 2011. г. у Константиновом граду – Нишу, ђакон Игор Давидовић. У њеном саставу је 1. синаксар. Иако су обе службе писане за дан светитељевог уснућа, 31. децембар, предлажемо да се ова друга служба пева у дан Преноса (Откривања и пресвлачења) његових св. моштију, 30. априла.

[Очигледно ћемо морати да замолимо аутора да "мало" прегледа и дотера своју службу, јер смо у њој наишли на неколико благо говорећи "нејасних" места, а не би смо да их самовољно "поправљамо" из поштовања према аутору.]

2. синаксар: саставио Нишки ђакон Далибор Мидић.

Акатист: саставио Лазар Љубић у децембру 2015. а измењен је и допуњен у августу 2018. г. (Ниш – Зајечар). Први пут је прочитан 13. јануара 2016. г. пред светитељевим кивотом у манастиру Ваведењу на Топчидеру у Београду. У саставу акатиста су и три молитве. У припреми је ЗорАСтов превод акатиста на цсл.

Скромно говорећи: потрудили смо се поприлично - моја маленкост око редакције заједничке службе и превођења, па приређивања свих прибављених текстова и објављивања пре светитељевог празника; а Лазар око прибављања текстова других аутора (2. службе и 2. синаксара), те око дотеривања свог акатиста, чији превод на цсл нажалост нисам стигао да довршим за ову прилику.

Повезани постови:
Apr. 19th, 2017 | 04:10 pm: ДЕЦЕМБАР 31. СВТ. ДОСИТЕЈ (ВАСИЋ), МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКИ, ИСПОВЕДНИК (ДВА ТРОПАРА И КОНДАКА).
Jan. 13th, 2013 | 11:40 pm: ДЕЦЕМБАР 31. СВЕШТ. ИСПОВЕДНИК ДОСИТЕЈ (ВАСИЋ) МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКИ.
Jan. 12th, 2011 | 08:32 pm: ДЕЦЕМБАР 31. СВ. СВЕШТ. ИСПОВЕДНИК ДОСИТЕЈ, МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКИ.

Књига "ХРИСТУ ВЕРАН ДО СМРТИ" са житијем и текстовима свт. Доситеја.

Књига о манастиру Ваведењу: Монахиња Теодора (Васић) "ПРВА СРПСКА ИГУМАНИЈА ПОСЛЕ СРЕДЊЕГ ВЕКА" (Београд, 2006. године).

Напомена: Фајл ће бити повремено ситно коригован, како будемо откривали "грешкице" које су нам се у брзини омакле, углавном се ради о прогутаним словима или погрешно откуцаним речима у српском делу текста.

Update 28. нов. 2019. г.: у целом тексту службе на цсл (после "мало" размишљања)  "ввденьск ..." промењено у "ввденийск ..." јер се не ради о "в(о)веданију" него о "в(о)веденију", иако у 1. варијанти звучи боље и сличније оном како се изговара у савременом српском, ипак промењено према значењу и смислу.

Update 13. jan. 2020. г.: стр. 8. реч у множини "јераха" исправљена у јерараха; стр. 35 и 36 у 2. Хвалитној стихири (на оба језика): "Господе, стуб Христове Цркве" измењено у "Господе, стуб Цркве Твоје". Хвала Лазару на уоченим грешкама.
Tags: Књиге, Лазар Љубић, Манастир Ваведење Београдско, Моји радови, Нови Србљак, Новомученици, Новости, Савремена српска химнографија, Службе на србском, Службе на цсл, о. Игор Давидовић, свт. Доситеј (Васић), ђакон Далибор Мидић
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 8 comments