novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

Category:

НОВЕМБАР 17. ПРЕП. СЕВАСТИЈАН (ДАБОВИЋ), ПРОСВЕТИТЕЉ АМЕРИКЕ.

Преносимо делове (друге) Службе преп. Севастијану (Дабовићу) коју је саставио ђакон (сада презвитер) Вељко Васиљев у Суботици, епархија Бачка; према издању: јеромонах Дамаскин, Житије светог Севастијана Џексонског, првог српског апостола у Америци, Издавачка фондација архиепископије Београдско-карловачке и Севастијан прес, Београд, 2018.

За прибављање текста и помоћ при дигитализацији и корекцији захвалност г. Лазару Љубићу, који је такође саставио (некомплетну) службу преп. Севастијану.

Месеца новембра, у 17. дан.

(С)помен преподобног оца нашег Севастијана (Дабовића), просветитеља Америке.

На [Великом] вечерњу.

На Господе завапих ... стихире, глас 8.
Подобан: Мученици Господњи ...

Преподобан и частан светилник божански и светлоносни, под теретом животне обимности се није никада скривао; него је Христа увек проповедао, блажени Севастијан. Његовим молитвама, Христе, даруј људима својим велику милост.

Свечасни, на божански плуг си положио дела руку својих, чинећи увек оно што је божанско и ниси се повратио натраг; Искао си најпре само Царство, Христа оваплоћенога Бога, зарад спасења душа наших.

Ношен у телесном чамцу, благим поветарцем благог духа, лако си прошао животну пучину, мудри! И пошто се одрече своје имовине зарад непроцењивог Бисера и добивши га, сачувао си га, поставши блажен у божанским врлинама његовим.

Слава ... глас 8:

Мноштво верних поштује те као учитеља, Севастијане оче; јер од тебе смо научили да је исправно ходити тим путем. Блажен си, делатниче Христов; који си изобличио непријатељску силу, сабеседниче светих, Павлу се јеси уподобио, а са свима светима се моли Господу да помилује душе наше.

[И сада .... Богородичан, глас исти.]

На Литији: стихира (за храм у Џексону), глас 1:

Као што кад се Сунце роди, излази човек на дело своје и на посао свој до вечери, ти си од младости до смрти своје следио призив Божији и ишао свуда по Новоме свету, проповедајући Јеванђеље Христово. Изишавши и ми сада и поштујући гроб твој, преподобни оче, сећамо се твојих подвига захваљујући којима имамо где да се саберемо данас. Због тога те величамо.

На стиховње: стихире, глас 1.
Подобан: Небеских чинова ...

Настаде богоносни, светлији од сунца дан спомена твог, који обасјава оне који ти вером прилазе, испуњавајући их мирисом бесмртности и дарујући исцељења душама. Севастијане преподобни, молитвениче за душе наше.

Стих: Часна је пред Господом смрт преподобних његових.

Свега свога одрекао се јеси проповедниче Јеванђеља, свештенослужитељу Севастијане, и ревност коју апостоли имаше по Новом свету си показао; све телесне жеље покорио си потребама духа; Зато, сада као становник небеских насеља, моли се за наше душе.

Стих: Блажен је човек који се боји Господа, у заповестима Његовим хтеднуће веома.

Блажени Севастијане, у срце своје темељ врлине и Христа положио јеси, те и након смрти твоје гроб твој у Џексону позива верне, да се у Христа обуку; зато, преподобни, будући да си био учитељ и пример свима, моли да се спасу душе наше.

Слава ... глас 2:

Преподобни оче, од младости ревносно се учивши врлини, био си оруђе Духа Светога; Примивши од њега благодат да чуда чиниш, подизао си многе храмове својим рукама и људе си учио сваком благочешћу. Свима си био све и искрену љубав ка Христу и људима стекао си; Севастијане, оче наш, моли Христа Бога да се спасу душе наше.

[И сада .... Богородичан, глас исти.]

Тропар, глас 4:

Боже Отаца наших, Који свагда чиниш нама по Својој благости, не удаљи милост Своју од нас, но молитвама Светог Севастијана у миру управи живот наш.

На Јутрењу.

Први сједален, глас 3.
Подобан: Красоти дјевстваТвога ...

У девствености провео си живот свој предавши га Господу, хитајући увек ка врлинама, помагао си људима да препознају Истину; коју похвалу достојну теби да принесемо? Оче и пастиру добри, задивљени смо житијем твојим.Стога ти, као што и приличи кличемо: радуј се преподобни!

Слава ... и сада .... Богородичан, [глас исти]:

Задивљен красотом девојаштва твога и пресветлом чистотом твојом, Гаврило клицаше Теби, Богородице: коју да принесем хвалу достојну Тебе, како ли да те назовем? У недоумици сам и ван себе. Кличем ти зато по заповести: радуј се Благодатна!

Други сједален (општи), глас 5.
Подобан: Сабезпочетни Логос ...

Подвижника Господњег прославимо песмама, јер он умртвивши све нападе страсти, уздржањем и истинским крајњим трпљењем, много посрами противоборца не-пријатеља и сву гордост његову; те се и сада моли да буду помиловане душе наше.

Слава ... и сада .... Богородичан, [глас исти]:

Ужасно чудо зачећа и неизрецив начин порођаја који се познаде код Тебе, Приснодјево Чиста, чуди мој ум и задивљује моје мисли. Твоја слава, о Богородице, рашири се по целом свету зарад спасења душа наших.

По 50-том псалму: стихира, глас 6:

Преподобни оче, по читавом Новом свету проповедао си Јеванђеље Христово; и са радошћу си служио Цркви Његовој, што си и желео од младости своје. Искао си најпре Царство Божије и правду Његову, где сада обитаваш. Мир измоли душама нашим.

Хвалитне стихире, глас 7.
Подобан: Није нам више забрањено ...

Са радошћу великом, сећајући се спомена твог, уздамо се у заступништво твоје пред Господом, Севастијане преподобни.

Многи подвизи твоји нама су надахнуће; љубаљу према ближњима сведочио си љубав према Христу, Севастијане преподобни.

Служећи неуморно, у светоме олтару, учио си верне како да заједно са тобом служе Богу и да певају: Господе, слава Теби.

Слава ... глас 1:

Частан и узвишен био си, како те и име описује, преподобни Севастијане! Угледавши се на Павла апостола, не штедећи себе, путовао си свуда ширећи Реч Истине свима, не гледајући ко је ко. Радуј се, украсе Новога континента! Радуј се, верни свештениче, добри и верни слуго! Крине Цркве Христове, моли се за нас, да стекнемо љубав и ревност твоју, несебичност и пожртвованост, а најпре Царство Небеско!

[И сада .... Богородичан, глас исти.]
Tags: Савремена српска химнографија, Службе на србском, презвитер Вељко Васиљев
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments