novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

Categories:

In memoriam: Марјан Ј. Бенеш (11. јун 1951. Београд + 4. септ. 2018. Бања-лука)


Неки ће рећи до ово и нема много везе са овим ЖЖ-ом, али ја осећам потребу да то овде објавим ... ако ништа у три иста града смо живели неко време својих живота (можда не увек у исто време): у Београду, Бања-луки и Тузли.

Због њега и Мате Парлова (и касније браће Качар) комшилук по целој бившој Југославији је гледао бокс и окупљао се око црно-белих телевизора ЕИ Ниш по (тада не тако честим) домовима који су их имали.

Нажалост, боксовање му се убрзо (проблеми са видом од многобројних примљених удараца; такав му је био и стил - са спуштеним рукама и готово без одбране, па с ким упали - упали, а с ким не - не) и дугорочно одразило на здравље.

Великодушан и несебичан, и изгледа се на крају толико истрошио да је звршио у дому за старе католичког Каритаса. "Помало" и песник (и музичар), његова песма „Ти не знаш, а ја те волим“ (и још понека) је прославила певачицу народне музике Милену Плавшић, препознавајући психолошки профил обога, знам да: нит' јој је он шта тражио, нит' му је она шта дала, а њој се веома исплатило. Док сам служио други део војног рока далеке '85-те (Зимске олимпијске игре у Сарајеву, и посттитовска Југославија која и не помишља да ће јој ускоро крај) често сам са мојим друговима војницима навраћао у његов кафић у тржном центру ...

ШАМПИОН ПЛЕМЕНИТОГ СРЦА: Тешка болест јача од Бенеша.

Kockar u ringu – Marijan Beneš.

Википедија.

Sic transit gloria mundi ... додуше није он за ту светску славу много ни марио.

Југословенски филм "Боксери иду рај", можда и нема баш превише (а можда и има) везе са Марјаном, али лепо звучи ... гледе одласка у рај барем једне сорте намучених спортиста.

Почивај у миру, добри човече.
Tags: in memoriam, Бивша Југославија, Марјан Бенеш
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments