novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

ЈУЛИ 6 [АВГУСТ 7]. ПРЕП. СИСОЈЕ НОВИ СИНАИТ (СЛУЖБА).

На нашем сајту објављујемо приређен текст Службе преп. оцу нашем Сисоју новом Синаиту (твореније ј-м Ангеларија Ристића) (срб.)

Из фуснота (па мало шире):

Текст службе преузет из часописа епархије Браничевске „Браничевски весник“ бр. 1-2, годиште 1, стр. 131-140, Пожаревац 2009/2010. год. Излази с благословом њ. п. Еп. Браничевског д-р Игнатија (Мидића).

Први дан је имендан – тезоименитство – преп. Сисоје Велики Египатски, када је Сабор у његовом манастиру; а други је појутарје храмовне славе манастира Сисојевац (Преображења), када уместо датих Богородич(а)на треба певати празничне. Помиње се и 13. јула у Сабору Хиландарских светих, и 2. Недеље по Духовима у Сабору Светогорских светих.

За потребе ове службе (пошто су у изворнику изостављени) из Минеја и Опште службе преподобном превели смо са цсл на србски: Богородичан за Сједален по Полијелеју, Сједален и његов Богородичан по 3. Песми Канона и Свјетилан и његов Богородичан. У додатку: наш превод тропара и кондака са србског на цсл.

Доступни биографски подаци о преподобном су приређени према  „Светачнику“ еп. Хризостома (Столића), том I, стр. 607; и чланку митрополита Амфилохија (Радовића) „Синаити и њихов значај у животу Србије 14. и 15. века“ у Споменици о шестој стогодишњици манастира Раваница 1381-1981, стр. 114.

За помоћ при приређивању ове службе захвалност дугујемо г. Лазару Љубићу.
Tags: Нови Србљак, Савремена српска химнографија, Синаити, Службе на србском, Химнографија, ј-м Ангеларије (Ристић)
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments