novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

ДЕЦЕМБАР 7 [ЈУЛИ 14]. ПРЕП. ГРИГОРИЈЕ, КУМАНИЧКИ ЧУДОТВОРАЦ (ТРОПАР И КОНДАК).


Приређујући за објављивање на нашем сајту и помало прегледавајући скенове "Србљака" митрополита Михаила (Јовановића) прочитасмо у његовом предсловију (мада из њега није сасвим јасно да ли постоји написана служба преподобном, али није унешена (као и остале које се помињу) у овај Зборник, или би трeбало тек да се напише) и бисмо подстакнути да саставимо данас овај тропар и кондак.

О преп. Григорију готово да и нема познатих податка [осим не сасвим проверених да је био архиепископ србски (иако га нема у пописима србских архиепископа које смо прегледали), и вероватно се повукао са престола, и да је родом од Немањића], али чуда која се дешавају у м-ру Куманици чине га познатим и признатим. Познатији је Григорије II, који је био епископ Рашки и преписивач књига у време краља Милутина. Има нешто чланака о м-ру Куманици који се дају лако изгуглати (па их зато овде не дајемо), а икону нисмо пронашли.

Из фуснота (па мало шире):

- тропар и кондак састављени 13. септ. 2017. год. до подне.
- као дан празновања преподобног помиње се 7. децембар (?), а ми додајемо и дан појутарја храмовне славе (када би требало да се прославља као ктитор) м-ра Куманице – Сабор св. арханг. Гаврила (13. јула).
Tags: Моји радови, Нови Србљак, Новости, Савремена српска химнографија
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments