novisrbljak (novisrbljak) wrote,
novisrbljak
novisrbljak

ОКТОБАР 23. СВТ. МАКАРИЈЕ (СОКОЛОВИЋ), ПАТРИЈАРХ СРБСКИ (ТРОПАР И КОНДАК).


Из фуснота (па мало шире):

- тропар састављен 10. дец. 2014. године (уз накнадне измене), а кондак 23. дец. 2014. године. Редакције: 7. септ. 2016. г. и 11. маја 2017. г.

Свт. Макарије (Соколовић) је био брат (а по другима "само" рођак) великог везира Мехмед-паше Соколовића (србског потурчењака) и први патријарх обновљене Пећске Патријаршије од 1557. до 1571. године, када се повукао са трона (због болести); на патријараршком трону га је наследио братанац Антоније, упокојио се пре 23. октобра 1574. године (датум није сасвим потврђен). Празнује се у Сабору србских учитеља и просветитеља 2. недеље месеца септембра (по новом календару), а датум посебног празновања још није установљен.

О састављању барем мале - четверичне службу свт. Макарију, патријарху Србском - постоје само (прикривене) жеље, али се засад од тропара и кондака није одмакло, а тешко и да ће ...

Update 13. мај 2017: у тропару и кондаку речи воспоставителю и воспоставлением замењене "тврђом варијантом" воз[по]ставителю и воз[по]ставлением. Остаје да се одлучим за коју варијанту: "ширу" (са читањем и оног у угластој загради) или " ужу" (без тога). Лично бих оставио овако са угластим заградама, па нек свако бира шта му се више свиђа; али ми је неко саветовао да се сам одлучим, како не бих правио пометњу појцима; што није згорег (знам и сам), јер за певницом често има више тзв. механике него размишљања.
Tags: Моји радови, Нови Србљак, Новости, Пећска Патријаршија, Савремена српска химнографија, Соколовићи
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments