?

Log in

No account? Create an account

ДЕЦЕМБАР 31. СВТ. ДОСИТЕЈ (ВАСИЋ), МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКИ, ИСПОВЕДНИК (ДВА ТРОПАРА И КОНДАКА)

« previous entry | next entry »
Apr. 19th, 2017 | 04:10 pm

На нашем сајту објављујемо приређен текст Два тропара и кондака свт. Доситеју (Васићу), митрополиту Загребачком, исповеднику (срб. и цсл.).

Из фуснота (па мало шире):

- састављено у недељу 13. јануара 2002. год. одмах после Св. Литургије. Преписано и незнатно редигованоно 10. јануара 2004. год.
- преведено на црквено-словенски 19. децембра 2010. год. Накнадне редакције: 19. јануара 2016. год. на Богојављење, и 19. априла 2017. год. на Светлу среду.

Ово сам припремио прошле године, али ми се негде затурило; данас сређујући за објављивање 2. варијанту Молбеног канона Београдској Одигитрији и пребирајући по рачунару "случајно" пронађох, и реших да поставим пошто није обимно. За други тропар сам чуо (али нисам проверио) да је аутор Игор Давидовић.

Надам се да ћу једног дана успети да саставим барем малу - четверичну службу свт. Доситеју - имам жељу од више година, ал' никако да почнем ... иако чини ми се инспирације не недостаје.

[Update 8. фебр. 2018: акценат у речима које почињу са загреб померен, тј. поново враћен са загре'б... на почетак - за'греб...]

Повезан пост: ДЕЦЕМБАР 31. СВ. СВЕШТ. ИСПОВЕДНИК ДОСИТЕЈ, МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКИ.

Link | Leave a comment |

Comments {0}